Hij houdt zijn kaken stijf op elkaar

Hij praat graag en veel, maar er is iets dat opvalt aan zijn manier van spreken. Als hij praat doet hij dat met zijn kiezen op elkaar geklemd. Zijn lippen bewegen, maar zijn kaken houdt hij stijf op elkaar.

Lachen doet hij vaak met zijn hand voor zijn mond. Als je er niet op let weet hij heel goed te verbergen dat er iets met zijn gebit aan de hand is.

Pas na weken zie ik wat het is. Zijn partiƫle prothese komt naar beneden als hij zijn mond open doet. We hebben een persoonlijk gesprek en dat combineert niet goed met de discipline om je kaken op elkaar te houden.

Praten over problemen met je gebit doe je niet als je geen geld hebt om de tandarts te betalen. Pas als je zoveel pijn hebt dat je er niet omheen kunt moet je wel. Het betekent dat je op de een of andere manier geld moet lenen van iemand. Zolang je kunt functioneren doe je dat dus zo goed en zo kwaad als dat gaat.

Hij is op zoek naar een betaalde baan en in het verlengde van dat gesprek vraag ik of hij een tandarts heeft. Het blijkt van niet. Zijn leven stond een paar jaar lang behoorlijk op de kop en financiƫle tegenslagen maakten dat hij zijn aanvullende verzekering op moest geven. De gebitsprothese is een dagelijks blok aan zijn been. Hij kan niet zonder mond vol tanden, maar met is ook een plaag.

De tranen in zijn ogen spreken boekdelen wanneer ik hem vertel dat er een tandarts is die bereid is hem te zien. De afspraak volgt snel. Het zal hem zeker helpen wanneer hij solliciteert. Langzaam maar zeker krijgt hij zijn leven weer op orde. Daar werkt hij hard voor en wat helpt het dan als je wat hulp krijgt links en recht.

Deze tandarts maakt het voor hem mogelijk om weer vrijuit te spreken en dat gaat hem zeker helpen in de baan die hij zoekt. Hij weet namelijk een ding zeker. Hij wil werken met mensen.

Maak een wereld van verschil voor een Rotterdammer en meld je als sociale tandarts!