Uiteindelijk komen ze vanzelf bij mij

Het is lunchtijd en we staan buiten. Hij kijkt vrolijk van onder zijn blauwe petje en staat zij aan zij met de assistente waar hij deze dag mee samenwerkt. Het petje hoort bij zijn pak. Hij is vandaag aan de slag als een van de zorgverleners op de Rotterdamse Tandartsdag. Het is al zijn tweede tandartsdag dus hij staat hier uit overtuiging. 

‘Uiteindelijk komen mensen vanzelf bij mij terecht en dat is veel duurder’ zegt hij. Hij werkt als kaakchirurg en wat hij zegt klopt. Wanneer de problemen niet op tijd aangepakt worden kan het gemakkelijk gebeuren dat er een kaakchirurg aan te pas moet komen. 

Een andere route is dat mensen die hun eigen risico al uitgegeven hebben liever naar de kaakchirurg gaan omdat de rekening dan wel uit de basisverzekering betaald wordt. ‘Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar mensen zullen altijd de mazen opzoeken zegt hij schouderophalend. Precies daarom is het zo belangrijk dat deze noodhulp ook bij de tandarts weer vergoed wordt uit de basisverzekering. 

In Rotterdam worden bij de kaakchirurg meer tanden en kiezen getrokken dan in andere grote steden. Hoe zou dat nou komen?

Tekst: Gerlinda Robbertsen-van Harn
Illustratie: Britt Bom