Zo kost elk kind minstens een tand

Alleenstaande moeders die rond moeten komen van een bijstandsuitkering of minimuminkomen redden het niet langer. Het was altijd al een opgave, maar met de huidige energietarieven en prijzen voor levensmiddelen is het praktisch onmogelijk geworden. Hoe creatief je ook bent en hoeveel winkels je ook bereid bent af te lopen voor de laagste prijs aan het einde van je uitkering of salaris blijft er een stuk maand over. Leg dat je kinderen maar eens uit.

Didi Wittekoek-Landman, sociale tandarts in Rotterdam, ziet deze moeders voorbijkomen. Soms is er geen aanvullende verzekering mogelijk, soms is die niet toereikend. Het valt haar op dat deze moeders er vaker voor kiezen om een tand of kies te laten verwijderen. ‘Ze willen dat het thuis warm genoeg is en dat kost geld. Bij problemen aan hun tand of kies besluiten ze al snel die te laten trekken. Restaureren is voor hen onbetaalbaar.’

Deze oplossing werkt ongetwijfeld een aantal keer zonder grote consequenties, maar op een zeker moment houdt het op en ontstaat een nieuw probleem. Dezelde moeders schamen zich nu voor hun incomplete gebit en dat maakt dat ze zich terugtrekken uit het sociale leven met alle gevolgen van dien.

Dat ieder kind een tand kost mag dan een bakerpraatje zijn. Het is in de Rotterdamse praktijk aan de orde van de dag.
Het kan toch niet zo zijn dat mensen een afweging moeten maken tussen een warm huis en eten op tafel voor zichzelf en hun kinderen of een volledig gebit?

Wil je een moeder breeduit laten lachen? Meld je aan als sociale tandarts! www.socialetandarts.nl

De Sociale Tandarts helpt Rotterdammers in kwetsbare situaties met acute pijn en/of klachten in het gebit.

Deze post is met dank aan:
Didi Wittekoek-Landman
Gerlinda Robbertsen-van Harn
Britt Bom